Ιατρική Σχολή Εργαστήριο Φυσιολογίας, Μικράς Ασίας 75, Γουδή, T.: 210 7462xxxx
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής «ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»
Στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του ΠΜΣ «Aνοσολογία: Βασικές Αρχές και Κλινικές Εφαρμογές» προβλέπεται η προετοιμασία και παρακολούθηση υποχρεωτικών σεμιναρίων, σε συνδυασμό με κλινική και εργαστηριακή εκπαίδευση σε συνεργαζόμενες κλινικές, διαγνωστικά και ερευνητικά εργαστήρια. Στο τρίτο εξάμηνο οι υποψήφιοι εκπονούν τη διπλωματική τους εργασία υπό την επίβλεψη ενός μέλους ΔΕΠ σε ρόλο «ακαδημαϊκού μέντορα», με κύριο στόχο την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων σε εργαστηριακές και κλινικές μεθόδους έρευνας και διδασκαλίας. Οι επιδόσεις σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις αξιολογούνται από 3μελή επιτροπή του ΠΜΣ. Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας καθορίζεται σύμφωνα με τα από το νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό του ΠΜΣ προβλεπόμενα, όπου καθορίζονται ο τρόπος επιλογής του θέματος «Διπλωματικής Εργασίας», ο υπεύθυνος «Διπλωματικής Εργασίας» και η «Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης» της Διπλωματικής Εργασίας. Η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας θα γίνεται εντός ενός (1) έτους από την ολοκλήρωση του Β’ εξαμήνου του ΜΠΣ.
Το γνωστικό αντικείμενο
Το γνωστικό αντικείμενο του ΜΠΣ «Ανοσολογία: Βασικές Αρχές και Κλινικές Εφαρμογές» είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κορμό του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Ιατρικού Τμήματος και όλων των Επιστημών Υγείας, δεδομένης της εμπλοκής των ανοσολογικών μηχανισμών στην παθογένεση ενός μεγάλου εύρους νοσημάτων της Εσωτερικής Παθολογίας. Συγκεκριμένα το αντικείμενο της Ανοσολογίας διδάσκεται τόσο στα πλαίσια των προ κλινικών όσο και κλινικών μαθημάτων της Ιατρικής Σχολής συμπεριλαμβανομένων της Φυσιολογίας, Παθολογικής Φυσιολογίας, Βιολογίας, Μικροβιολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας.
Η παροχή έγκριτων, διεπιστημονικών και σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων μαζί με την ανάπτυξη των κλινικών και εργαστηριακών δεξιοτήτων στο γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος «Ανοσολογία: Βασικές Αρχές και Κλινικές Εφαρμογές», διασφαλίζει όλες τις απαραίτητες και συμπληρωματικές γνώσεις, που άπτονται απολύτως του περιεχομένου των μαθημάτων του Α’ κύκλου σπουδών της Ιατρικής και των άλλων επιστημών υγείας και είναι συμβατό με όλα τα μαθήματα και τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις στην Ιατρική Σχολή.
Συντονισμός
Το παρόν ΜΠΣ διευθύνεται και παρέχεται από καταξιωμένους και κορυφαίους ερευνητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους, που έχουν μεγάλη διεθνή διδακτική και κλινική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της «Ανοσολογία: Βασικές Αρχές και Κλινικές Εφαρμογές».
Το συντονισμό του ΠΜΣ έχουν οι Κλειώ Μαυραγάνη (Καθηγήτρια Φυσιολογίας/Κλινικής Φυσιολογίας), Σταυρούλα Γιαννούλη (Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας), Μαρία Ελευθερία Ευαγγελοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας - Νευροχημείας), Θέμις Αλισάφη (Επικ. Καθηγήτρια Βιολογίας), Παναγιώτης Τσιριγώτης (Καθηγητής Αιματολογίας - ΕΚΠΑ), όλοι μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Επιμέρους Στόχοι
Το ΜΠΣ «Ανοσολογία: Βασικές Αρχές και Κλινικές Εφαρμογές», φιλοδοξεί να αποτελέσει μετά την ίδρυσή του, σημείο αναφοράς μεταπτυχιακών σπουδών των «Επιστημών Υγείας» στον Τομέα της Ανοσολογίας παρέχοντας μια ολιστική και διεπιστημονική εκπαίδευση καθώς και πολύτιμες εργαστηριακές και κλινικές δεξιότητες πτυχιούχων συναφών επιστημών.
Ειδικότερα, βοηθά στην:
A) κατανόηση και μελέτη των βασικών μηχανισμών λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος και των εφαρμογών αυτού και στην εξοικείωση με την κλινική έκφραση και διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση νοσημάτων που προκύπτουν από διαταραχή της λειτουργίας του.
B) συνοπτική παρουσίαση των αρχών βασικής και κλινικής έρευνας, που εφαρμόζονται στις «Επιστήμες Υγείας».
Γ) εκπαίδευση στον τρόπο επεξεργασίας, ανάλυσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων που παράγονται κατά την διάρκεια της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας καθώς και στον τρόπο συγγραφής ανακοινώσεων η επιστημονικών εργασιών με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα.
Δ) χρήση και εξοικείωση των εκπαιδευομένων στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους (τρόπος προετοιμασίας και παρουσίασης επιστημονικής διάλεξης, συγγραφή ανασκοπήσεων, συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια με προφορικές παρουσιάσεις) με σκοπό την προετοιμασία των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ για μελλοντική διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο της Ανοσολογίας (Βασικές Αρχές και Κλινικές Εφαρμογές) σε διάφορα εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλων των βαθμίδων.
Ε) καλλιέργεια δεξιοτήτων με πρακτική άσκηση «hands on training», ανάλογα με την ειδίκευση επιλογής, για την εκτέλεση των νεότερων τεχνικών και ερευνητικών πρωτοκόλλων στον τομέα της Ανοσολογίας.
Οι εκπαιδευόμενοι σε κάθε στάδιο του προγράμματος θα αξιολογούνται με συμμετοχή σε προφορικές ή/και γραπτές εξετάσεις (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής) και την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας.
Το πρόγραμμα